Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv vybraných prvků chovného prostředí dojnic na technologické vlastnosti jejich mléka =: Influence of selected breeding dairy elements on the technological properties of their milk /
Henzl, Vratislav
Předmětem této disertační práce byla analýza vlivu vybraných prvků chovného prostředí dojnic na technologické vlastnosti jejich mléka. Sledování probíhalo od října 2012 do října 2013 (53 týdnů) u celkem šesti dodavatelů mléka v rámci kraje Vysočina. Během pokusu bylo rozborováno celkem 318 rozborů mléka v zemědělské a analytické laboratoři v Pribině Přibyslav a 172 rozborů vzorků v CL (Centrální laboratoř) Buštěhrad. Chovné prostředí bylo sledováno nepřetržitě, konkrétně teploty ve stájích a teploty a relativní vlhkosti mimo stáje. Sledovanými parametry chovného prostředí byly teplota ve stáji, teplota mimo stáj pro porovnání a relativní vlhkost vzduchu. Dodavatelé mléka byli vybráni podle chovaného plemene dojnic, způsobu ustájení dojnic a způsobu dojení. Bylo prokázáno, že způsob dojení dojnic (dojírny, konve a potrubí) mělo statisticky prokazatelný vliv na obsahové složky mléka. Obsah tuku byl statisticky průkazně nižší v případě dojení v dojírnách oproti dojení do potrubí a konví. Obsah bílkovin a sušiny měl opačný trend, tedy vyšší obsah při dojení v dojírnách a nižší obsah při dojení do konví a potrubí. Tento fakt byl potvrzen i při dalším rozboru dat, podle podmínek ustájení, kdy se opakoval stejný stav. Byl prokázán vliv způsobu ustájení na teplotní podmínky ve stáji, ve vazných stáních byla zjištěna jednoznačně mnohem vyšší teplota, což má v konečném důsledku zásadní vliv na syřitelnost a kvalitu sýřeniny, jak již bylo popsáno. Byl prokázán vliv způsobu dojení na mikrobiální zatížení mléka. Nejnižší hodnoty byly zaznamenány při dojení v dojírně, ať už CPM (celkový počet mikroorganizmů), počet koliformních bakterií nebo SB (počet somatických buněk).
Vliv vybraných ukazatelů chovného prostředí na úroveň welfare dojeného skotu
JAROLÍMKOVÁ, Alžběta
Práce je zaměřena na posouzení úrovně welfare, technologie a technologických systémů na vybraných chovech dojného skotu České republiky v návaznosti na užitkovost a zdravotní stav zvířat. Při zpracování práce byla využita faremní a veterinární evidence chovů; a screeningové metody pro zhodnocení úrovně pohody dojeného skotu. Stáje pro chov dojnic musí být v souladu s použitou technologií chovu dispozičně, technicky a provozně řešeny tak, aby cirkulace vzduchu, prašnost, teplota a relativní vlhkost vzduchu, koncentrace plynů, osvětlení a hlučnost byly udrženy v mezích, které nejsou pro dojnice škodlivé. Stejně tak i všechny technologické systémy chovu nesmí narušit zdravotní stav a pohodu ustájených zvířat. Chovné prostředí, které vytvoří předpoklady pro umožnění přirozených projevů chování zvířat, jejich odpočinek a příjem krmiva a vody, vytvoří základ pro udržení odpovídající úrovně welfare ustájených dojnic jako významného předpokladu dosažení optimálních produkčních a reprodukčních ukazatelů. Přestože nebyl prokázán statisticky významný rozdíl (p >0,05) mezi sledovanými chovy ve vybraných ukazatelích, na sledovaných chovech byly stanoveny vzájemné závislosti mezi úrovní chovného prostředí, některými produkčními a reprodukčními ukazateli a zdravím skotu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.